Förebyggande åtgärder mot hjärtsjukdom
Olika hjärtsjukdomar hos hund och katt har visat sig ha en ökad förekomst inom vissa raser. Eftersom ärftlighet föreligger har kardiologer vid Specialistkliniken för kardiologi vid UDS deltagit aktivt i utformning av screening- och avelsprogram. Målet är att att reducera incidensen av sjukdomen, samt för att för vissa sjukdomar pressa debutåldern mot en högre ålder.
Text: Ingrid Ljungvall, Leg Vet, docent, europeisk och svensk specialist i kardiologi
& Jens Haggstrom, Leg Vet, professor, europeisk och svensk specialist i kardiologi
Det äldsta program är avelsprogrammet hos cavalier King Charles spaniel (CKCS) mot myxomatös hjärtklaffssjukdom som utformades efter att sjukdomen visats påverkas av ärftliga faktorer.
Pågående screening och avelsåtgärder mot dilaterad kardiomyopati (DCM) hos dobermannhundar har potentialen att minska sjukdomsfrekvensen inom rasen då sjukdomen har visat sig ha ett autosomalt dominant nedärvningsmönster. Vidare bedrivs kontinuerlig kommunikation med andra rasklubbar där avelsprogram ännu inte har införts, så som grand danoisklubben, irländska varghundsklubben, och kelpieklubben med flera.
Det finns även ett stort värde i att identifiera vilka genetiska faktorer som skulle kunna vara bidragande till uppkomsten av olika hjärtsjukdomar. Vid SLU/UDS finns världsledande expertis rörande molekylärgenetik hos hund, vilket erbjuder unika möjligheter till samarbete där kliniskt välkarakteriserade hundar provtas och därefter undersöks genetiskt.
Genom ett mycket gott samarbete med olika rasklubbar och djurägare har kardiologerna vid SLU/UDS under många år byggt upp en omfattande biobank av blod och hjärtmuskelvävnad från drabbade raser och ett intensivt arbete pågår för närvarande med detta material.
Hjärtsjukdomar är vanliga hos katt och kan medföra lidande för drabbade katter i form av begränsade avelsmöjligheter, utveckling av kongestiv hjärtsvikt, arteriell tromboembolism och plötslig hjärtdöd. Specialistkliniken har, utöver en vanlig patientlista och akutmottagning, en specifik mottagning för avelsscreening av raskatter. Personal vid kliniken har i samarbete med organisationen PawPeds (www. pawpeds.com) utarbetat ett avels- och screeningprogram för felin kardiomyopati hos renrasiga katter. Programmet är i dag världsomspännande och även sökbart för allmänheten.
I slutänden är förhoppningen att det aktiva utvecklingsarbetet som bedrivs vid Specialistkliniken skall leda till en ökad förståelse för hjärtsjukdomar, vilket kan optimera behandling av djur som drabbas av hjärtsjukdomar. En annan målsättning är att reducera incidensen av specifika hjärtsjukdomar för att skapa ett förbättrat hälsoläge och ett minskat lidande för drabbade djurpopulationer.