Välj rätt transport

Senast ändrad: 29 maj 2023
Brevduva. Illustration

Välj rätt transport till de prover du skickar efter de behov du har. Här går vi igenom de olika alternativen vi rekommenderar.

Transportmaterial

Laboratoriet tillhandahåller adressetiketter, provrörshylsor och askar för utstryksglas. Kontakta laboratoriet för beställning av detta.

Benmärgsbiopsier som är en del av ett benmärgspaket ska skickas i separata, förfrankerade, kuvert direkt till patologen på SLU för att förhindra att de cytologiska utstryken förstörs av formalinångor. Förfrankerade kuvert går att beställa genom att skicka e-post till KlinKemLab@slu.se. Det går även att skicka benmärgsbiopsierna i egna kuvert direkt till Avdelning för Patologi, SLU, Box 7028, 750 07 Uppsala. Observera att detta endast gäller vid samtidig beställning av benmärgspaket till Klinisk kemiska laboratoriet.

Budbil

För dig som har en tidskänslig transport eller vill vara extra säker på leveransdag har vi tillsammans med SVA ordnat en transporttjänst med budfirma. För att bli transportkund  behöver du registrera dig, det gör du här. Vi kommer sen att återkomma med information om hur du ska gå tillväga för att boka bud för dina prover. Vi tar ut en transportkostnad för denna tjänst om 150 kr för försändelser upp till tre kg och 220 kr för försändelser över tre kg. Vid behov av expressleverans samma dag eller tidigt dagen efter kostar budet mer. Klinisk kemiska laboratoriet kommer att fakturera för leveransen separat.

Postlåda

Vi har en postlåda i entrén till smådjurskliniken. Där kan du som kund lämna prover dygnet runt. Vi tömmer lådan kontinuerligt mellan 08.00 och 16.00 på vardagar. Lämnar du prov på andra tider eller dagar är det viktigt att du har säkerställt att provet tål förvaring i rumstemperatur till nästa vardag kl 08.00. För snabbare hantering, vänligen tryck på lampknappen ovanför postlådan när du lämnar ditt prov. Välkommen att lämna in ditt prov för analys när det bäst passar dig!

Vanlig post

Ett vanligt brev ska levereras inom två vardagar, enligt PostNord. Om du själv är avtalskund hos PostNord kan du skicka första klass-brev. De ska normalt komma fram dagen efter. Enligt posten är det av stor vikt hur kuvertet är adresserat för snabb och säker hantering, se PostNords anvisningar för paketering (pdf, 493 kB) . Förseningar eller bortkomna brev kan bero på att brev går sönder, det är därför viktigt att använda sig av vadderade kuvert vid provförsändelser. Adress som anges vid vanlig post är: Klinisk kemiska laboratoriet, Universitetsdjursjukhuset vid SLU, Box 7038, 750 07 Uppsala

  • Varannandagsutdelning påverkar inte post till Klinisk kemiska laboratoriet. Vår adress är till en postbox, vilka inte påverkas av varannandagsutdelningen. Inte heller paket påverkas.
  • PostNord har börjat med portokoder till brev så du behöver inte längre köpa frimärken att ha med överallt om du inte vill. Postokoder finns att köpa på nätet och skrivs på kuvertet på frimärkets plats. Länk till postnord hemsida.

Expressbrev

Vid behov av en mer säker leverans rekommenderar PostNord att man använder sig av expressbrev. Dessa brev garanteras en leverans nästa dag före klockan 10.00 i hela Sverige, med undantag för vissa gegrafiska områden, och du kan även följa brevets väg. Expressbrevet lämnar du in hos närmaste ombud och då ingår leveranstidsgaranti som ger dig pengarna tillbaka om brevet är försenat. Se PostNords undantag här: https://www.postnord.se/siteassets/pdf/faktablad/leveranstider-1a-klass-brevtjanster.pdf Adress som anges vid expressbrev är: Klinisk kemiska laboratoriet SLU, VHC Godsmottagningen, Almas Allé 4C, 756 51 Uppsala.

Rekommenderad post

Detta alternativ kan tyvärr inte användas vid försändelser till vårt laboratorium.

Anvisningar för paketering

PostNords anvisningar för paketering (pdf, 493 kB)

 


Kontaktinformation

Öppettider: Vardagar kl. 8-16.10

Provmottagningen: tel: 018-67 16 23 (kl. 10-12, 13-16.10)
Epost: KlinKemLab@slu.se (ej akuta ärenden)
Veterinärkonsultation för remitterande veterinärer: tel. 018-67 16 19

Postadress:
Klinisk kemiska laboratoriet
Universitetsdjursjukhuset vid SLU
Box 7038  
750 07 Uppsala