Trafiksäkerhet - så undviker du olyckor

Senast ändrad: 12 januari 2024
Boxer med reflexväst, bilar i bakgrunden

Årligen mister många husdjur livet eller skadas i trafiken. Katter är värst drabbade och mörkertalet är stort. Enligt försäkringsbolagens statistik dör eller skadas också cirka två hundar i trafikolyckor varje dag. Som djurägare finns en del att tänka på för att minska risken för att ditt djur ska råka ut för en trafikolycka.

Under årets mörka månader ökar antalet trafikolyckor där sällskapsdjur är inblandade. Det beror på att djuren syns sämre i mörker och på att jakthundar springer ut på vägar och kan bli påkörda under jaktsäsongen. Kom ihåg att alltid använda reflexer på dig och ditt djur under den mörka årstiden. Här är fler råd om hur du kan minska risken för olyckor i trafiken:

• Håll alltid din hund kopplad i trafiken.

• Använd inte flexikoppel på din hund när ni vistas i trafiken. Med ett långt koppel kan du inte styra hunden i sidled och den kan snabbt hoppa ut i körbanan utan att du hinner reagera.

• Håll hunden nära, vid sidan av dig när ni vistas i trafikerade miljöer som på gångbanor och övergångställen.

• Vänj ditt djur vid att vistas i trafikerad miljö.

• Använd alltid reflexer under den mörka årstiden, både på dig själv och din hund. Tänk på att reflexerna ska synas både bakifrån, framifrån och från sidorna. Hundens halsband och koppel bör vara försedda med reflex. Använd gärna även en liten lampa på halsbandet. Reflexväst eller reflextäcke är också ett bra val, speciellt för hundar med mycket päls.

• Jakthundar ska alltid bära skyddsväst i reflextyg och ha en GPS-sändare på sig.

• Använd halsband med reflex även till din katt. Halsbandet ska ha en säkerhetsknäppning så att den lätt går upp om katten fastnar i något.• Tänk på att reflexer har begränsad livslängd. Varje till vartannat år bör man byta reflex. Du kan kontrollera om din gamla reflex fungerar genom att lysa med en ficklampa mot den på cirka fyra meters håll. Du kan också jämföra den med en ny reflex. Syns reflexen dåligt är det dags att byta ut den.