Inför ditt besök på hästkliniken

Senast ändrad: 19 januari 2024
Häst i stallgång. Foto.

Här hittar du praktisk information inför och efter besöket på hästkliniken vid Universitetsdjursjukhuset. Besöket hos oss är väl förberett och vi månar om att du och din häst skall känna er trygga och nöjda. Ta dig gärna tiden att läsa igenom våra rekommendationer och anvisningar så hjälper det dig och din häst till ett trivsammare besök.

Undvik onödig stress

Den bokade tiden du har fått är tiden för när undersökningen börjar. Det betyder att du måste planera in för att registrera ditt besök och ställa in hästen i vårt dagstall. Kom gärna lite tidigare både för din och hästen skull. Det är skönt att kunna komma fram i lugn och ro, och självklart bjuder vi på kaffe. 

Innan ni åker hemifrån och på vägen in

Tänk på att dagen på kliniken ibland kan bli lång. Ta därför gärna med hö/hösilage till hästen. Vatten och vattenhinkar finns på plats i dagstallet. Om hästen blir kvar över natten eller ännu längre så har kliniken foder som hästen får äta. Upp.

Kom ihåg att ta med er hästens pass

Detta är reglerna för hästpass och står på jordbruksverkets hemsida:
Hästhållaren ska alltid, utan dröjsmål, kunna visa upp hästpasset tillsammans med hästen oavsett om hästen rids, tävlas, transporteras, står uppstallad eller går på bete. Hästhållaren är den som för tillfället har ansvaret för hästen. Flera personer kan vara hästhållare för samma häst vid olika tillfällen. Om hästpasset är tillgängligt har veterinären möjlighet att behandla med fler läkemedel än vad som är tillåtet annars. Upp.

Ridutrustning

Om ni ska till kliniken för hältutredning eller utredning av någon annan form av nedsatt prestation så är det bra om ni tar med er hästens egen utrustning, samt utrustning till er så att det är möjligt att utföra ett ridprov vid besöket. Upp.

Brodd

Är det vintersäsong? På grund av känslig golvbeläggning så har vi broddförbud inne på kliniken. Om underlaget är sådant att ni behöver brodden på vid lastning så är det tillåtet att ta ur dem i vårt dagstall. Broddnyckel finns att låna på plats. Upp.

Uteblivet besök debiteras

Åk hemifrån i god tid. Tiden ni har fått är den tid som veterinären kommer för att undersöka hästen. Det vill säga, då ska ni ha anmält er i receptionen, lastat ur hästen, ställt in den i dagstallet, samt tagit av den täcke, transportskydd och eventuella broddar. Vi rekommenderar att ni är på plats ca 15 minuter innan bokad tid. Om ni blir sena, ring alltid till kliniken och meddela detta! Blir ni mer än 30 minuter sena så kan vi ibland ha svårt att ta emot er, även om vi alltid försöker att lösa det. Kom ihåg att avboka er tid om ni får förhinder. Uteblir ni från ert besök utan att ha meddelat detta så kommer ni att debiteras för detta. Upp.

Ankomst

OBS! Vid minsta misstanke om smitta får varken djur eller djurägare beträda någon del av kliniken förutom anvisad isoleringsbox. Ring oss vid ankomst så hjälper vid dig rätt.

Läs även denna information om ankomst och betalning.

Röntgen

Om ni har en tid för röntgen eller om ni misstänker att er häst kommer att behöva röntgas. Tänk på att någon måste hålla hästen i samband med undersökningen. Gravida personer eller ungdomar under 18 år får ej vistas inne på röntgenrummet.Upp.

Uppstallning inför bokat besök

Vi har möjlighet att erbjuda uppstallning av er häst natten innan bokat besök om ni har en svårlastad häst eller har långt att åka. Kontakta hästklinikens reception så får ni mer information om vad det kostar och hur det går till. Upp.

Inför operation

Om din häst har en inplanerad operation är det lugnare för den att, om möjligt, få komma hit dagen innan. Hästen hinner då acklimatisera sig och vi kan förbereda den under lugnare omständigheter. Kom överens med expeditionen om ankomstdagen. Det är bra om skorna är avtagna innan besök, annars gör vi det här mot ett mindre pristillägg. Upp.

Lastning

Tänk på att ta med egen lasthjälp till hästen. Vi kan hjälpa er med att ge lugnande åt hästen, men har små eller inga möjligheter att hjälpa er med lastningen. Upp.

Smitta

På ett stort djursjukhus möts hästar som kommer från många olika stallar vilket innebär att det alltid finns risk för att en patient kan fånga upp en infektion av något slag, till exempel en virusinfektion. Kliniken kan därför inte ta ekonomiskt ansvar för ett eventuellt isoleringsförfarande, vare sig här på kliniken eller senare i hemmastallet, om din häst skulle drabbas av en infektion (gäller främst stationärvård). När din häst vistas på kliniken, eller i något annat främmande stall, är det ur smittskyddssynpunkt alltid en fördel om den vid hemkomsten kan hållas avskild från övriga hästar i hemmastallet under en kortare tid (7-10 dagar). 

Vi rekommenderar alla våra besökare att tempa sin häst inför planerat klinikbesök. Det är alltid djurägarens ansvar att kontakta kliniken inför ett besök om hästen, eller hästar i samma stall, uppvisar symptom på feber, näsflöde, hosta eller annan sjukdom.  Upp.

 


Kontaktinformation

Hästkliniken

Telefonnummer: 018-67 29 50

E-post: hastkliniken@slu.se

Öppettider: Alla dagar, dygnet runt.