Om Universitetsdjursjukhuset

Senast ändrad: 19 mars 2024
Hund utanför huvudentrén till djursjukhuset.

SLU Universitetsdjursjukhuset i Uppsala är Sveriges enda universitetsdjursjukhus. Vi har lång och gedigen erfarenhet, och flera av landets främsta specialister arbetar här.

Vi har den senaste veterinärmedicinska utrustningen, Sveriges största bilddiagnostiska avdelning för veterinärmedicin och ett kliniskt kemiskt laboratorium av världsklass. Men vi har också det engagemang som krävs för att hela tiden vilja mer, prestera bättre och ge det där lilla extra – både till djuren och djurägarna.

Genom att kombinera etablerad kunskap med de senaste forskningsresultaten driver vi hela tiden utvecklingen framåt. Med bättre diagnostik får vi möjlighet att upptäcka sjukdomar tidigare. Med högre kunskap kan vi motverka rasbundna sjukdomar och bidra till en avel som ger friskare djur. Och med en allt effektivare djursjukvård kan vi erbjuda allt bättre behandling. Vårt mål är att skapa den allra bästa djursjukvården.
Idag och imorgon.

Vi utbildar morgondagens veterinärer och djursjukskötare, erbjuder förstklassig djursjukvård och tar ett stort samhällsansvar. Genom att sprida information och kunskap till allmänheten arbetar vi för en bättre djurhållning
och minskar risken för skador, sjukdomsspridning och epidemier.

Vår historia

Den 1 januari 2007 startade Universitetsdjursjukhuset vid SLU/Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Verksamheten vid sjukhuset hade funnits sedan länge, men varit fördelad mellan ett antal institutioner inom SLU. Den kliniska verksamheten kopplades nu bort från institutionerna och samlades inom samma enhet, SLU Universitetsdjursjukhuset (UDS).

I juni 2014 flyttade UDS till sina nya lokaler i Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum (VHC). Det nya djursjukhuset som är 18 500 kvm stort och erbjuder den allra senaste tekniken och optimala möjligheter att bedriva djursjukvård i världsklass. 

Sedan den 1 januari 2024 är UDS en del av institutionen för kliniska vetenskaper. Integreringen med akademin ska stärka synergierna mellan forskning, utbildning och djursjukvård, förbättra arbetsmiljön för våra medarbetare och stärka vår kompetensförsörjning.