Hjälp ditt djur till ett trevligt veterinärbesök

Senast ändrad: 12 december 2022
Hund tass

Miljön hos veterinären innebär många intryck i form av andra djur (syn-, ljud-, doftintryck), nya människor, nya föremål och en obekant situation med undersökning och behandlingar. Ett besök hos veterinären kan därför vara stressande för ditt djur. Om ditt djur dessutom mår dåligt och har ont påverkar även detta hur det upplever situationen.

Det finns mycket du som djurägare kan göra för att underlätta veterinärbesöket för ditt djur, både inför och under besöket. Det gäller både vid planerade och akuta besök.

När du ringer till oss eller registrerar dig i receptionen så vill vi gärna veta vad vi kan göra för att underlätta besöket för ditt djur, t.ex. om din hund helst väntar i bilen eller om din katt är mycket stressad i buren. Vi försöker i största möjliga mån att göra individuella anpassningar men ibland är det inte möjligt, till exempel vid akuta livshotande situationer.

Det är viktigt för en hund eller katt som behöver vara med oss i olika miljöer och situationer att tidigt få träna på det. De behöver få positiva erfarenheter av olika miljöer, personer, andra djur, fordon och annat som de kommer att träffa på. Om ditt djur är van vid bilåkning och hantering så blir inte de sakerna en källa till stress och oro hos veterinären vilket underlättar besöket.

Vi tänker ofta på valpar och kattungar när det gäller denna typ av träning men detsamma gäller äldre djur, så som en omplacerad eller omhändertagen individ som inte tidigare har fått dessa erfarenheter.

De delar av denna träning som är särskilt viktig för veterinärbesök och behandling/vård hemma är hanteringsträning, miljöträning, burträning och bilträning.

 

Hanteringsträning

Att lära sitt djur att bli hanterad. Vad ett djur behöver lära sig varierar med art. För hundar och katter är det bra att till exempel träna på att visa samt borsta tänderna, öppna munnen, hantera ögon och öron, lyfta på svansen och ta kroppstemperaturen, läggas ner på sidan, mjukt hållas runt kroppen för att stå stilla, lyfta tassar, klippa klor, gå upp på en våg och stå på ett bord. Hundar bör även lära sig att bära munkorg.

Det finns många olika sätt att träna hantering. Övergripande gäller att all träning bör ske med positiva metoder och på djurets villkor. Om djuret visar obehag och gör motstånd så är träningen för svår.  Sänk kraven och belöna ordentligt när djuret gör rätt. Frivillig hanteringsträning, där djuret själv lär sig att starta och stoppa hanteringen, är ett bra sätt att ge djuret kontroll över situationen och bli positivt inställd till hantering. Läs mer om positiv hanteringsträning här.

Även om du bara har några veckor på dig innan ditt bokade veterinärbesök så är det klokt att träna hantering. Det kan göra stor skillnad. Vet du till exempel att ditt djur ska ta blodprov så kan du träna på att lyfta och sträcka ett framben framåt, känna noga på benet och hålla med fingrarna runt benet ovanför armbågen som en stas.

Miljöträning

Att vänja djuret vid olika miljöer och situationer. Har du möjlighet att påbörja träningen vid en tidig ålder är det bra. För hundägare är ett tips att komma till djursjukhuset utan att ni har ett besök bokat, promenera i närområdet, gå in i väntrummet och belöna hunden. Sitt ner en stund och belöna hunden för att den är lugn, träna att gå upp på vågen och gå hem igen. Detta skapar positiva erfarenheter av miljön och är för redan osäkra och rädda hundar en viktig del i träningen för att göra veterinärbesöket mindre stressfyllt.

Burträning

Att lära sin hund eller katt att bli bekväm med buren. För katter kan buren lätt bli obehaglig om den enbart används när man åker bil till veterinären. Använd halkfritt, mjukt underlag som doftar av katten själv och bjud på något extra gott godis i buren. Målet är att katten självmant ska välja att gå in i buren som en trygg, positiv plats i vardagen. Välj gärna en bur med avtagbart lock för att underlätta att nå katten om den ej vill komma ut hos veterinären. Läs mer om vår kattvänliga klinik. 

För hundar som åker bur i bilen är det lika viktigt att lära dem att vara trygga i buren. Detta kan göras genom att träna dem att frivilligt gå in i, och stanna, i buren. Börja utanför bilen som ett första steg innan buren sätts i bilen och samma träning görs där. Använd halkfritt, mjukt underlag och undvik grindar/burar som skramlar eller på annat sätt låter. Förankra buren väl.

Bilträning

Att lära sin hund eller katt att vara bekväm med bilen.  Om ditt djur inte har åkt bil tidigare är det viktigt att bygga positiva erfarenheter av bilen genom att i början enbart vara i bilen och belöna med godis eller ge hela måltiden där. Därefter kan ni börja åka korta stunder som gradvis förlängs. Åk till positiva platser, t.ex. för att gå promenad eller göra något annat roligt med hunden.

Hjälpmedel

Feromonprodukter

Om din katt eller hund blir stressad under transporten eller veterinärbesöket så prova att använda rogivande feromonprodukter (Feliway eller Adaptil). De kan ha en orosdämpande och rogivande effekt. Prova gärna att använda produkten hemma innan veterinärbesöket då det även finns de individer som reagerar negativt på produkterna. De kan sprayas på en filt i buren/bilen eller på en sjal eller ett tyghalsband att ha runt halsen på hunden. Låt sprayen avdunsta minst 15 minuter innan hunden/katten kommer i kontakt med tyget för att alkoholdoften inte ska skrämma dem.

Fodertillskott

Det finns flera olika typer av fodertillskott till hund och katt som kan ha lugnande och orosdämpande effekt. Den vetenskapliga evidensen är begränsad men vår erfarenhet är att det hos vissa individer kan ha en god effekt varför det är värt att prova på hundar och katter i stressande situationer. De ämnen som kan ha lugnande effekt är t.ex. alfa-kasein, tryptofan och tiamin och de finns i olika fodertillskott som du som djurägare kan prova att ge innan en situation som kan vara stressande eller obehaglig.  Fråga gärna vår butikspersonal om mer information om feromonprodukter och kosttillskott!

Medicinering

Vid svårare stress och rädsla kan ångestdämpande och lugnande medicinering användas inför besöket. Detta kräver att en veterinär som känner ditt djur förskriver medicineringen och helst att doseringen kan provas ut hemma i god tid innan besöket.

Dagen för besöket

Generellt

  • Undvik om möjligt aktiviteter som stressar ditt djur mycket dagen innan och dagen för besöket, till exempel kloklipp eller bad. Detta för att inte i onödan stressa djuret och slösa på energin som behövs under veterinärbesöket.
  • Försök att själv vara så lugn och trygg som det går. Prata med din vanliga glada, lugna röst och hantera ditt djur som du brukar. Om du själv är mycket orolig är det bra att ha med ett sällskap.
  • Åk i god tid så att du slipper stressa och kan köra lugnt och mjukt.
  • Håll nere ljudnivån i bilen, lyssna gärna på lugn musik. Det finns särskild musik komponerad för att ha en lugnande effekt på hundar och katter som du kan prova.
  • Bär buren i famnen istället för i handtaget, det ger en mjukare transport och minskar risken att buren stöter i dörrar etc. på väg. Du kan även köra buren på en vagn.
  • Ta med en egen filt med djurets doft samt ditt djurs favoritgodis och eventuellt favoritleksak. För katter är det bra att ha med en extra filt att lägga över buren och på undersökningsbordet som inte har varit i buren för att minska risken att sprida stressferomoner i rummet samt kunna byta om det har skett en olycka i buren.  Godis och leksak kan användas för att belöna djuret samt distrahera under undersökning och behandlingar.  Flytande godis, t.ex. mjukost, är väldigt bra för hund och katt. Slickandet är lugnande och de får smaken utan att några stora mängder behöver ges.
  • Tänk dock på att inte ge mer än några enstaka godisar innan ni har träffat veterinären utifall att blodprover ska tas fastande eller att djuret ska få lugnande eller sövas. Fråga din veterinär om det är okej att ditt djur äter under besöket.
  • I väntrummet är det bra att tänka på att hålla avstånd till andra djur.

För hund

  • Om det är ett planerat besök och din hunds hälsa tillåter det så kan det vara bra att ha gått en längre promenad någon timme innan besöket för att hunden ska ha fått göra av med lite energi och känna sig tillfreds. Undvik dock detta med akut sjuka djur och undvik rastning timmarna innan besöket om ett urinprov ska tas vid besöket.
  • Ta vid behov med hundens egen munkorg.
  • Rasta hunden på avstånd från entrén innan du går in i väntrummet, OBS! inte om ett urinprov ska tas vid besöket. Är du osäker på vilka undersökningar som ska göras så försök att undvika att hunden urinerar på väg in.
  • Håll din hund kopplad och låt inte din hund hälsa på andra hundar då det kan stressa både din hund och den andra hunden. Blir din hund mycket stressad i väntrummet, till exempel darrar, försöker gå ut eller skäller mycket, så prata med personalen. Vi kan försöka lösa det genom att ni får vänta utomhus, i ett annat väntrum eller på undersökningsrummet om det är möjligt.
  • Var positiv och uppmuntrande mot din hund när den ska gå upp på vågen, gå med hunden bredvid dig mot vågen, gå eventuellt själv upp på vågen för att hunden ska följa dig och locka gärna med godis. Undvik att stå med ansiktet vänt mot hunden eller att luta dig över hunden då detta kan vara skrämmande. Undvik även drag och kamp i kopplet.

För katt

  • Om din katt ogillar att gå in i sin bur så börja i god tid för att inte behöva stressa katten mer än nödvändigt. Ha en plan för hur du ska göra och försök att undvika en lång kamp om det går.
  • Använd gärna en filt över kattburen för att minska synintrycken.
  • Placera gärna kattburen i vår katthörna medan du anmäler er i receptionen så att katten slipper vara så nära hundarna.
  • Läs mer om vår kattvänliga klinik.