Överhettning

Senast ändrad: 12 januari 2024

Hundar och katter upplever värme ännu starkare än oss människor eftersom de har högre kroppstemperatur och päls. De kan dessutom inte kyla kroppen genom att svettas. Hundar är mest värmekänsliga. Värmeslag/ överhettning hos hundar är ett livshotande tillstånd. Att kyla hunden kan rädda dess liv och är den viktigaste akuta åtgärden!

Så här gör du

 1. Kyl din hund omgående genom att blöta hela hunden med vatten på det sätt som är möjligt. Om du är vid havet eller en sjö ska du placera hela hundens kropp under vatten. Du kan också spola hunden med dusch eller vattenslang. Använd svalt eller kallt vatten, men helst inte iskallt. Det viktigaste är dock att hunden kyls ner så fort som möjligt. Akta huvudet så att vatten inte av misstag kommer ned i luftvägarna. Använd inte blöta handdukar för kylning, det har motsatt effekt och värmen kommer inte att avges från kroppen. 

  Så länge vattentemperaturen är under kroppstemperaturen kommer kroppen att kylas ned. Om du har tillgång till en termometer kan du hålla koll på förloppet. Temperaturen ska ned till normaltemperatur, som är runt 38,5 grader. När termometern visar 40 grader är det dags att sluta kyla hunden. 
 2. Ge hunden vatten att dricka om den är vid medvetande.
 3. Fläkta hunden om möjligt efter nedkylningen, med en fläkt, tidning eller på annat sätt.
 4. Kontakta alltid veterinär direkt. Hunden bör undersökas snarast för att förhindra att tillståndet förvärras, och djuret behöver ofta djursjukhusvård.

Symptom

Symptomen på värmeslag är beroende på graden av överhettning. Var uppmärksam på hässjning hunden andas med öppen mun med en snabb andningsfrekvens på 200–400 andetag per minut – andningsbesvär, slöhet, kräkning, diarré, kramp och i svåra fall förvirring, vinglighet och kollaps. Tillståndet kan snabbt förvärras och bli livshotande.

Om du har ett djur som är trubbnosigt, överviktigt, tjockpälsat eller har hjärt- och andningsproblem är det extra känsligt för värme.

Katter

Katter tycker ofta om värme men kan också drabbas av värmeslag, även om det inte är lika vanligt som hos hundar. Också här gäller omedelbar kylning.

Förebyggande åtgärder

De viktigaste förebyggande åtgärderna är att:

 • ALDRIG lämna ett djur i en stillastående bil under sommaren
 • begränsa utomhusaktiviteter när det är riktigt varmt
 • ta längre promenader med din hund på morgnar och kvällar i stället för mitt på dagen.
 • ge tillgång till skugga om djuret är utomhus
 • se till att det finns riklig tillgång på vatten.