Överhettning

Senast ändrad: 09 januari 2025

Hundar och katter upplever värme ännu starkare än oss människor eftersom de har högre kroppstemperatur och päls. De kan dessutom inte kyla kroppen genom att svettas. Hundar är mest värmekänsliga. Värmeslag/ överhettning hos hundar är ett livshotande tillstånd. Att kyla hunden kan rädda dess liv och är den viktigaste akuta åtgärden!

Så här gör du

  1. Kyl din hund omgående genom att blöta hela hunden med vatten på bästa möjliga sätt. Om du är vid havet eller en sjö ska du placera hela hundens kropp under vatten. Du kan också spola hunden med dusch eller vattenslang. Använd svalt eller kallt vatten, men helst inte iskallt. Det viktigaste är dock att hunden kyls ner så fort som möjligt. Undvik vatten över huvudet så att det inte kommer ned i luftvägarna. Använd inte blöta handdukar för kylning. Det har motsatt effekt och värmen kommer inte att avges från djurets kropp. 

    Så länge vattentemperaturen är under kroppstemperaturen kommer kroppen att kylas ned. Om du har tillgång till en termometer kan du hålla koll på förloppet. Temperaturen ska ned till normaltemperatur, som är runt 38.5 grader. När termometern visar 40 grader kan du sluta att kyla hunden. 
  2. Ge hunden vatten att dricka om den är vid medvetandet.
  3. Fläkta hunden om möjligt efter nedkylningen. Du kan använda en fläkt, tidning eller på annat sätt som ger fläkt. 
  4. Kontakta alltid veterinär direkt. Hunden bör undersökas snarast för att förhindra att tillståndet förvärras, och djuret behöver ofta djursjukhusvård.

Symtom

Symtomen på värmeslag är beroende på graden av överhettning. Var uppmärksam på hässjning hunden andas med öppen mun med en snabb andningsfrekvens på 200–400 andetag per minut – andningsbesvär, slöhet, kräkning, diarré, kramp och i svåra fall förvirring, vinglighet och kollaps. Tillståndet kan snabbt förvärras och bli livshotande.

Om du har ett djur som är trubbnosigt, överviktigt, tjockpälsat eller har hjärt- och andningsproblem är djuret extra känsligt för värme.

Katter

Katter tycker ofta om värme men kan också drabbas av värmeslag, även om det inte är lika vanligt som hos hundar. Vid överhettning hos katt, likt som vid hund, gäller omedelbar kylning samt kontakt med veterinär. 

Förebyggande åtgärder

  • Lämna ALDRIG ett djur i en stillastående bil under sommaren.
  • Begränsa utomhusaktiviteter för ditt djur när det är riktigt varmt ute.
  • Ta längre promenader med din hund på morgnar och kvällar i stället för mitt på dagen.
  • Ge tillgång till skugga om djuret är utomhus. 
  • Se till att det finns riklig tillgång på vatten som djuret kan dricka av.