Ljudrädsla hos hundar

Senast ändrad: 12 januari 2024
Rädd brun hund med fyrverkerier i bakgrunden. Collage.

Ljudrädsla är ett välkänt problem hos hundar. För drabbade individer och deras ägare kan såväl sommarens åskoväder som nyårshelger med raketer och smällare bli till en prövning. Men med rätt åtgärder kan problemet botas eller mildras avsevärt.

När hundar väl utvecklat ljudrädsla kan den ibland förvärras, så att de med tiden reagerar också på väldigt lite ljudstimuli, till exempel dörrar som stängs, bestick som läggs ned med mera. I värsta fall kan hunden också börja förknippa andra saker i miljön med ljudrädslan - som en särskild plats, mörker, att gå på asfalt, eller i stort sett vad som helst. Det är därför viktigt att ta tag i problemet tidigt.

Långsiktig hantering av ljudrädsla bör, för djurets bästa, alltid omfatta beteendeterapi men det finns också andra åtgärder som kan mildra problemet och göra din hund lugnare. Att medicinera ett djur med lugnande läkemedel är endast ett komplement till andra åtgärder, men det kan ibland vara helt nödvändigt.

Ljudträning viktigaste åtgärd

Om du har en hund som lider av ljudrädsla ska du först och främst göra en grundlig veterinärundersökning för att utesluta medicinska/fysiska problem, som smärta. Den viktigaste åtgärden när detta är kontrollerat är att träna upp hundens ljudtolerans. Träningen ska enbart ske genom positiv förstärkning. Vissa hundar blir helt botade medan andra behöver behandlas livet ut.

Det allra bästa är att träna i förebyggande syfte, redan när hunden är liten eller när den flyttar till dig, genom att kontrollerat och gradvis vänja den vid olika höga ljud som förekommer i hemmet och i omgivningen. Du kan ta hjälp av ljudinspelningar med åska, fyrverkeri och skott. Tänk på att hunden aldrig får bli rädd för ljudet under träningen. Om den uppvisar stress, till exempel genom att hässja, darra, blinka eller krypa ihop ska träningen genast avbrytas.

Börja med att spela upp ljuden på låg volym och höj sedan gradvis. Var själv lugn, men vaksam på hundens subtila signaler på stress/obehag och gå mycket långsamt fram. Om hunden visar tendenser till oro, avbryt och backa ett eller flera steg i träningen. 

Ljudträningen kan även användas för hundar som redan uppvisar rädsla men då måste träningen oftast ske i långsammare takt och anpassas mer till individen. Ta hjälp av en utbildad person som arbetar med ljudrädda djur för hjälp och råd, och för att säkerställa att träningen sker på rätt sätt och passar din hund. Välj gärna någon som innehar H-märkning, det är en officiell kvalitetsmärkning som utarbetats av Sveriges Hundföretagare tillsammans med dess yrkesråd. Tänk på att träning tar lång tid och att den, för ljudrädda djur, behöver upprätthållas även när hunden blivit bättre.

Här hittar du mer info om ljudträning samt ljudspår med åska, skott och raketer; Sound Therapy & Firework Training for Dogs | Dogs Trust

Var ute i god tid

Det säger sig själv att ljudträning kräver tid och behöver komma igång långt innan nyår eller sommarens åskväder. Det finns även andra saker du kan göra för att din hund ska känna sig lugnare vid potentiellt skrämmande ljudupplevelser. De flesta av de åtgärderna behöver du också förbereda och vänja hunden vid, så tänk på att ha framförhållning och ta tag i ljudrädslan i god tid. Det gäller även om du behöver uppsöka veterinär för att få lugnande medicin utskrivet, något som enbart bör vara ett komplement till andra åtgärder för hundar med stark ångest.

Lugnande åtgärder för ljudrädda hundar

Att förbereda i god tid (månader/ veckor innan)

Bygg en koja till din hund. Enligt de brittiska beteendeveterinärerna Sarah Heath och Jon Bowen är bland det viktigaste du kan göra, förutom ljudträning, att skapa en trygg plats i hemmet där hunden känner sig skyddad och säker och har sitt eget gömställe. Du iordningställer helt enkelt en koja för hunden, där den kan gå in när den vill. Placera kojan i ett rum som är så tyst som möjligt och har få fönster. Vänj din hund vid att gå dit ett par, tre gånger om dagen, i minst två veckor innan nyårsafton- men gärna året om. Locka hunden till kojan genom att servera mat, en tuggpinne eller annat godis där. Det kommer att hjälpa hunden att förstå att det är en bra plats att gå till. Lägg in filtar i kojan som din hund kan gräva och gömma sig i. Lägg också gärna dit ett otvättat klädesplagg som tillhör dig, till exempel en stickad tröja du haft på dig, så att din hund kan känna din doft och tröstas av din indirekta närvaro. Kojan ska vara hundens frizon, där den får vara i fred. Låt därför inte eventuella barn i hushållet krypa in och leka där. Här är ett exempel på hur du kan bygga en hundkoja, om du inte vill köpa en färdig.

Införskaffa och feromoner och/eller lugnande kosttillskott. Dessa produkter hjälper vissa hundar att bli lugna och kan vara värda att testa, om du inte gjort det förut. Produkterna kan köpas receptfritt på apotek och veterinärkliniker. Feromoner finns i diffuser, spray eller halsband.  Använd feromonerna i minst två veckor innan nyårsafton och två veckor efter. 

Testa om hörselskydd fungerar på din hund. Det finns olika typer av hörselskydd och öronproppar för hundar. De dämpar ljud och fungera på visa individer. Du kan behöva pröva dig fram för att hitta en produkt som passar just din hund och vänja den vid hörselskyddet i god tid innan ljudtillfället, så åter igen var ute i god tid! Produkterna finns i djuraffärer och hos din veterinär. Du kan även testa att göra egna öronproppar genom att rulla urvridna, fuktiga bomullstussar, men se upp så att du inte trycker in dem för långt i hundens öra.

Boka ett fyrverkerifritt nyårsfirande. Res bort med din hund över nyår, det finns hotell som erbjuder nyårsfirande utan smällare och raketer, där du kan bo tillsammans med din hund. Till exempel erbjuder flera hotell runt Arlanda detta, då fyrverkerier är förbjudna inom flygplatsens inflygningsområde. Boka vistelsen i god tid!

Ta kontakt med veterinär för att få lugnande medicin utskrivet i god tid innan nyår eller sommarens åska, om du har en hund med stark ljudångest. Kom ihåg att medicineringen endast är ett komplement till bettendeträning och andra åtgärder för att lugna hunden.

Åtgärder strax innan ljudtillfället

Om du i förväg vet att en skrämmande ljudupplevelse ska inträffa kan du göra en del saker samma dag eller kort innan, för att din hund ska klara upplevelsen bättre. Det gäller framför allt vid nyår men även när väderprognosen varnar för åska, och du vet att du har en åskrädd hund.

Gå långa promenader med hunden dagarna kring nyår, innan smällare och raketer kommit igång, eller innan ett väntat åskoväder. Att rasta hunden ute i skogen, istället för i stan, kan vara en god idé i nyårstid. En trött hund orkar inte reagera lika mycket och blir därmed inte lika rädd. Om din hund är väldigt rädd kan det vara bra att ha både sele och halsband och dubbla koppel för att minska risken att den sliter sig.

Ge din hund en stor, kolhydratrik måltid på nyårsafton, några timmar innan tolvslaget eller innan väntad åska. Pasta, potatismos eller överkokt ris är idealiskt. Den tunga måltiden kommer att göra din hund mer lugn och dåsig.

Stäng och täck för fönstren i de rum där hunden vistas, gärna med tunga gardiner som dämpar både ljud- och ljusintryck.

Sätt på TV eller radio/musik för att maskera de skrämmande ljuden och minska stimuleringen. Det är bra om ljuddistraktionen redan är igång när nyårsfyrverkerierna börjar, så att de blir mindre märkbara. Måttligt hög, rytmisk musik kan effektivt dölja fyrverkeriljud, så placera gärna högtalare i rummet där hunden har sitt kryp in och håll volymen på en medelhög men bekväm nivå. Varje hund är dock en individ och om din hund inte är förtjust i musik ska du respektera det. Observera att det vid åska är mindre lämpligt att ha elektriska apparater igång.

Se till att hundens koja är tillgänglig och inbjudande. Ställ dit skålar med mat och vatten och gärna tuggben eller annat godis.