Hoppa till huvudinnehåll

Odontologi (tänder)

Specialistkliniken för odontologi är Universitetsdjursjukhusets högt specialiserade tandklinik för häst, hund och katt. Mottagningen drivs i samarbete med institutionen för kliniska vetenskaper och de veterinärer som arbetar här är aktiva forskare inom området.

Person undersöker tänder i uppspärrad hästmun. Foto.

Odontologi är läran om tänder och deras sjukdomar

Till specialistkliniken på UDS kommer patienter för att få hjälp med sina munhåleproblem. Vårt tandteam gör allt från att ta bort tandsten och skadade tänder till att dra ut stora frakturerade kindtänder. Här utförs även rotbehandlingar, tumörkirurgi samt käkkirurgi. Vi använder den allra senaste tekniken och instrumenten är till stor del desamma som inom humantandvården. Tandsjukdomar är ofta en förbisedd diagnos som orsakar onödigt lidande hos djuret.

Hund på sjukbädd med slang i munnen. Foto

Vill du remittera till smådjurskliniken?

Vår tandmottagning för smådjur har operationstider och mottagning för tandpatienter flera dagar i veckan. Vi utför PTR (professionell tandrengöring med ultraljud under full gasnarkos med fickdjupsmätning, bedömning av bett och tänder samt vid behov dentalröntgen), extraktioner och kronamputationer av samtliga tänder, lagar käkfrakturer, rotfyller tänder, bygger komposit på emaljskador, gingivektomi, biopsitagning, maxill- och mandibulektomi mm. Vi har tillgång till egen CT vid behov för att ställa diagnos och besluta om lämplig behandling. Vi ger även rådgivning kring munhälsa och kontrollerar läkningen efter extraktioner. Välkommen med din remiss via telefon eller epost. 


Tel: 018-67 26 80
Epost: smadjur@uds.slu.se

Hästtandläkare. Foto

Vill du remittera till hästkliniken?

Vår tandmottagning för hästar gör allt från rådgivning kring bettsling till att ta bort skadade tänder och att dra ut stora frakturerade kindtänder. Här utförs även rotbehandlingar, tumörkirurgi samt käkkirurgi. På specialistmottagningen för odontologi vidareutbildar vi djursjukvårdspersonal inom tand- och munhålesjukdomar.

Tel: 018-67 29 50
E-post: hastkliniken@uds.slu.se 

Publicerad: 07 december 2022 - Sidansvarig: uds-komm@slu.se
Loading…