Vårdavdelningen

Senast ändrad: 07 december 2022
Häst med bandage runt huvudet tillsammans med djurskötare. Foto.

På vårdavdelningen skrivs hästen in för fortsatt behandling, utredning eller intensivvård. Här utförs högkvalitativ djursjukvård  dygnet runt, året om.

Dygnet runt, året om

Vårdavdelningen på hästkliniken är bemannad dygnet runt alla dagar på året och är uppbyggd i ett antal stallar med varierande antal boxar. Vi har en sektion där antalet boxar är färre för att hästarna ska ha en så lugn vistelse hos oss som möjligt. Detta för att ge hästarna bästa möjliga förutsättning för deras tillfrisknande.

Modern isoleringsavdelning

På hästklinikens vårdavdelning finns även isoleringsboxar med separata ingångar. Det finns olika orsaker till varför vi isolerar en häst. Det kan till exempel bero på att hästen har feber, att den är vinglig eller har diarré. Genom att placera hästen i en isoleringsbox så kan vi skydda klinikens övriga patienter mot eventuell smitta. Vi har även isoleringsboxar där det finns plats för två hästar som vi kan använda om det kommer hästar från samma stall. I nära anslutning till vårdavdelningen finns också fyra grusade paddockar där våra patienter kan få vistas om deras sjukdomstillstånd tillåter.

Hur ser dagen ut för din häst?

En vanlig dag på vårdavdelningen börjar alltid med rond kl 8.00. Därefter planerar personalen tillsammans efter patienternas vårdbehov hur dagen kommer att se ut. När det sedan är dags för din häst att skrivas ut från kliniken får ni med er utförliga hemgångsråd så att ni vet hur er häst skall tas om hand efter vistelsen på kliniken. Om man vid hemgång behöver hämta ut medicin på apotek finns det i nära anslutning till kliniken nere vid smådjursklinikens entré.

Hög kompetens och hästkunskap

All vår personal är utbildade för sina arbetsuppgifter och fortbildar sig kontinuerligt inom aktuella områden för att upprätthålla en hög kompetens. Vi tar emot alla sorters hästar med problem. Vi har spetskompetens inom fölvård och har ett team som jobbar enbart med detta under säsong och vi har mycket god statistik gällande överlevnad på de föl vi behandlar. För oss är det viktigt att ta hand om varje individ på bästa sätt och ha en effektiv, kvalitativ vård. Varje patient behandlas med omsorg och kärlek. För oss är alla viktiga, liten som stor!

Inför inskrivning på vårdavdelningen

När du skriver in din häst på vårdavdelningen är det viktigt att du lämnar information kring din häst om vad den till exempel vill äta eller hur den bör hanteras. Det är också viktigt att du meddelar oss vilka symtom din häst har så att vi kan placera den rätt. Beroende på varför din häst skrivs in på vårdavdelningen väljer vi också vilken typ av strö hästen bör stå på. Här på kliniken använder vi oss av halm, papper, spån eller torv.

 


Kontaktinformation

Hästkliniken

Telefonnummer: 018-67 29 50

E-post: hastkliniken@slu.se

Öppettider: Alla dagar, dygnet runt.