Operationsavdelningen

Senast ändrad: 07 december 2022
Tre personer med operationskläder arbetar. Foto.

På Universitetsdjursjukhusets hästklinik utför vi många olika typer av kirurgiska ingrepp och vi gör sammanlagt cirka 500 operationer per år.

På vår operationsavdelning finns möjlighet att utföra det allra senaste inom kirurgi, från standardoperationer som kastrationer och artroskopier till mer komplicerade ingrepp som skruvning av frakturer, ögonkirurgi, bukkirurgi och laparaskopier.

Sövning av hästen utförs av erfarna och välutbildade, legitimerade, djursjukskötare med tillgång till modern narkosövervakning samt ventilator. Våra kirurger har en hög kompetens med lång erfarenhet inom kirurgi och har tränats av de bästa inom området. Vi har även tillgång till specialister inom många olika områden vilket ger oss möjlighet till konsultationer inför mer komplicerade ingrepp samt inför sövning av riskpatienter.

De unika bilddiagnostiska tillgångarna på UDS såsom magnetresonanstomografi och datatomografi ger möjligheten för optimal operationsplanering. Vår avdelning är bemannad dygnet runt alla dagar på året för att kunna erbjuda bästa möjliga vård inom kortast möjliga tid.

Inför operationen

Om din häst har en inplanerad operation är det lugnare för den, om möjligt, att få komma hit dagen innan. Hästen hinner då acklimatisera sig och vi kan förbereda den under lugnare omständigheter. Kom överens med expeditionen om ankomstdagen. Det är bra om skorna är avtagna innan besök, annars gör vi det här mot ett litet pristillägg.

Patientfall

Ibland vill vi dela med oss av berättelser om patienter som av någon anledning har gjort lite extra stort intryck på oss. Här nedan listar vi några av dem.  

Här kan du läsa mer om Borax. (PDF, 630KB)


 


Kontaktinformation

Hästkliniken

Telefonnummer: 018-67 29 50

E-post: hastkliniken@slu.se

Öppettider: Alla dagar, dygnet runt.