Kontaktinformation
Smådjursavdelningen
Telefonnummer: 018-67 26 80
E-post: smadjur@uds.slu.se
Öppettider: Aktuella öppettider för akutbesök och tidsbokning
Ett av de största hälsoproblemen hos våra husdjur idag är övervikt. Så mycket som varannan hund och katt visade sig lida av övervikt i en studie. Överviktiga hundar och katter löper mycket högre risk att drabbas av diabetes, ledproblem och hjärtsjukdomar och får därigenom en kortare livslängd och sämre livskvalitet.
För att veta om ditt djur är överviktigt finns det några enkla knep:
Det är lättare att förebygga övervikt än att göra något åt den när det väl har inträffat.
Titta på fodersäcken och ge den mängd foder som är beräknad för den vikt som din hund bör ha, inte den vikt som din hund faktiskt har just nu. Det är alltid bättre att väga upp maten på våg än att mäta upp den med mått, speciellt till små hundar där små ökningar i fodermängd kan göra stor skillnad. Var även överens inom familjen om hur mycket foder djuret ska få och när.
Tänk på att välja ett foder med mindre energiinnehåll om din hund har lätt att gå upp i vikt. Det finns flera olika varianter av foder anpassade för hundar med viktproblem. Konsultera vår foderbutik om ni behöver råd kring val av foder.
En stor del av hundens och kattens tid gick ursprungligen åt för att jaga och skaffa föda. I modern tid har vi låtit våra husdjur slippa undan det nöjet, vilket får till följd att de dels rör på sig mindre och dels riskerar att bli uttråkade och understimulerade. Låt ditt djur leta rätt på sin egen mat, t ex genom att gömma torrfodret på olika ställen i hemmet eller i trädgården. Det finns också olika leksaker som kan användas för detta ändamål, t ex aktiveringsbollar. Många katter och hundar får fri tillgång till foder och då kan det vara mycket svårt, speciellt i hem där det finns flera djur, att hålla reda på hur mycket var och en äter. Olika individer kan också behöva olika typer av foder och även det blir svårare när djuren själva kan välja vad de vill äta och hur mycket. I de allra flesta fall lär sig katterna och hundarna snabbt att äta sin mat på utsatta tider eller med hjälp av en aktiveringsboll och inte ha mat framme hela tiden.
Om du vill ge belöning till din hund eller katt är ett bra tips att använda djurets vanliga torrfoder. Detta görs enklast genom att varje dag ge halva hundens/kattens dygnsranson på morgonen och hälla upp resten i en skål. Under dagen kan kulor därifrån ges under promenad/träning och det som blir över i skålen ger du till kvällsmat. Många hundar tycker om att få grönsaker, t ex morötter att gnaga på. Om du vill använda annat att belöna med kan det vara bra att försöka dela det godiset i mindre bitar.
För en hund på 10 kg skulle en kaka motsvara lika mycket (i kalorier) som 1 hamburgare eller 1 chokladkaka för en människa. För samma hund motsvarar 25 g ost motsvara 2,5 hamburgare eller 1,5 chokladkaka.
För en katt som väger 5 kg motsvarar 25 g ost lika mycket (i kalorier) som om en människa skulle äta 3,5 hamburgare eller 4 chokladkakor? Ett glas mjölk skulle motsvara 4,5 hamburgare eller 5 chokladkakor!
Regelbunden vägning hjälper dig att objektivt få en uppfattning om ditt djurs vikt.
Du är välkommen att komma in på kliniken när du vill och använda vår våg!
Om du vill väga ditt djur hemma kan det underlätta att hålla djuret i famnen (förutsatt att djuret inte är för stort) och att ni väger er tillsammans. Efteråt väger du dig själv och räknar ut djurets vikt. Kom ihåg att anteckna vikten, minnet är bra men kort!
Regelbunden och individuellt anpassad motion är naturligtvis oerhört viktigt för alla djur. Om ditt djur under en period, t ex efter en operation, behöver hållas i stillhet och inte motioneras lika mycket som innan är det viktigt att dra ner på fodergivan då djuret inte behöver lika mycket energi.
Är ditt djur kastrerat eller kanske kommer att bli i framtiden? Efter kastration blir kroppens ämnesomsättning långsammare och djuret får en ökad aptit, vilket kan leda till övervikt. I de allra flesta fall behöver fodergivan minskas eller motionen ökas för att förhindra detta. Ditt djur kanske behöver byta till en annan sorts foder efter kastrationen? I vår foderbutik finns flera sorters foder anpassade för det minskade energibehovet efter en kastration. Kom gärna hit och väg ditt djur ett halvår efter kastrationen.
Telefonnummer: 018-67 26 80
E-post: smadjur@uds.slu.se
Öppettider: Aktuella öppettider för akutbesök och tidsbokning