Kontaktinformation
Reproduktionscentrum hund och katt
Boka tid: 018-672680.
För frågor och rådgivning, samt frysning och lagring av sperma: 018-672159, telefontid måndag och fredag 8.00-9.00, eller fertilitetskliniken@slu.se
På den här sidan samlar vi information inom områden där vi ofta får frågor. Hittar du inte svaret på din fråga här har du möjlighet att kontakta oss på våra telefontider eller via mejl. Du hittar aktuella kontaktuppgifter i sidfoten.
Klicka på någon av de expanderbara menyerna nedan för att ta del av informationen.
P-piller innehåller en substans liknande dräktighetshormonet progesteron. En honkatt som får p-piller löper inte och kan följaktligen inte bli dräktig.
P-piller är inte helt säkert för att undvika dräktighet om honkatten spottar ut eller kräks upp pillret, eller om man glömmer att ge det.
Tyvärr finns det biverkningar, bl.a. ökad risk för juvertumörer, livmoderinflammation och diabetes. Honkatter som får p-piller kan också få ökad aptit och ökad risk för övervikt.
P-piller ska endast ges till friska katter under en kortare tid. Det är direkt kontraindicerat att ge p-piller till honkatter med sjukdomar i könsorganen, juvertumörer eller diabetes. Extremt överviktiga eller dräktiga honkatter ska heller inte behandlas med p-piller.
Kastrering av honkatten är det bästa långsiktiga sättet att undvika att honkatter löper och oönskade dräktigheter. Det finns uppskattningsvis 100 000 hemlösa katter i Sverige. Man bör noga beakta om man har tid, kunskap och ekonomi att föda upp en kull kattungar och se till att de får ansvarsfulla livstidslånga hem. Det finns heller inga belägg för att honkatten bör få en kull kattungar innan hon kastreras.
Hundens ägg är inte är mogna vid ägglossning. Det tar 2-3 dagar från ägglossning till dess att äggen är fruktsamma (och mottagliga för befruktning av spermier). När äggen är mogna har de väldigt kort livslängd. Tiden för optimal fruktsamhet är alltså 2-3 dagar efter ägglossning. För att uppnå maximal fruktsamhet vill man alltså att spermierna ska vara framme vid äggen när dessa har mognat. Spermier kan leva några (flera) dagar i tikens livmoder om de har bra kvalitet och det är naturlig parning. Vid fryst eller kyld sperma är livslängden kortare och tiden för parning/inseminering behöver vara mer exakt.
För att fastställa rätt parningsdag används blodprover där man mäter progesteron tillsammans med vaginalcytologi där man tittar på cellerna i tikens vagina.
Under ett löp stiger progesteron från basala (låga) nivåer till höga nivåer efter löpet (oavsett om tiken blir dräktig eller ej). Detta är användbart för att bestämma rätt parningsdag. Baserat på progesteronets stigning kan man detektera tiden för ägglossningen vilket gör att man kan räkna ut när tikens mest fruktsamma period infaller. Progesteron stiger olika snabbt hos olika tikar och det kan också variera mellan olika löp hos samma tik.
Cellerna i vagina ändrar sig under löp och är ett indirekt mått på tikens östrogen-nivåer. Med hjälp av vaginalcytologi kan man se när tiken är i höglöp. Däremot är cellutstryket ensamt inte tillräckligt exakt för att bestämma optimal tid för parning. När tiken går ur löpet och inte längre kan bli dräktig efter parning ändras cellbilden snabbt. Vaginalcytologi är det bästa sättet att se om det är för sent för parning.
De sista åren har flera nya metoder för att analysera progesteron utvecklats. Metoderna skiljer sig något åt och referensvärdena går generellt inte att jämföra mellan olika maskiner. På SLU analyseras progesteron med Immulite.
Boka tid: 018-672680.
För frågor och rådgivning, samt frysning och lagring av sperma: 018-672159, telefontid måndag och fredag 8.00-9.00, eller fertilitetskliniken@slu.se