SLU-nyhet

Djurskyddskonferens 2022

Publicerad: 15 september 2022

Den 15 november är det dags för Jordbruksverkets årliga djurskyddskonferens, i samarbete med SLU:s Vetenskapliga råd för djurskydd. Årets tema är "Djurskyddet och döden" med fokus på avlivning och slakt. Konferensen kommer att vara digital och anmälan är öppen för alla som är intresserade.

Hur kan avlivning och slakt förenas med djurskyddslagens syfte om att främja djurvälfärd och respekt för djur? Vad säger djurskyddslagen om frågor som rör avlivning, bedövning och slakt? Vad gör bransch, forskare och myndigheter i praktiken för att värna djurskyddet i samband med att djur ska dö? Temat för Djurskyddskonferensen den 15 november är ”Djurskyddet och döden”.

Jordbruksverket och Sveriges lantbruksuniversitets vetenskapliga råd för djurskydd arrangerar konferensen. Forskare, företrädare för myndigheter och djurhälsoorganisationer samt branschrepresentanter kommer att tala om djurskyddsfrågor vid avlivning och slakt.

Exempel på frågor under konferensen är:

  • När är döden det bästa djurskyddet för ett älskat sällskapsdjur?
  • Måste alla försöksdjur avlivas efter försöken?
  • Kameraövervakning på slakterier – varför är den frågan under utredning?
  • Kan och bör koldioxidbedövning på gris och fisk fasas ut?

Kontaktinformation