Alla vävnader i kroppen som innehåller vatten som urinblåsa, njurar, gallblåsa och blodkärl kan undersökas med ultraljud. Vid en ultraljudsundersökning skickar ultraljudsproben ut högfrekventa ljudvågor som reflekteras tillbaka till proben och med hjälp av datorn skapas sedan en rörlig bild som kan ses på en bildskärm. Hårda vävnader som exempelvis ben avger störst eko och är vita på bilden, mjukvävnader är grå och prickiga. Vätskor (t.ex. urin i urinblåsan) ger inga ekon och är därför svarta.
Ultraljud kan heller inte passera genom luft. Mellan varje hårstrå finns luft och det är anledningen till att vi klipper och tvättar området som skall undersökas. Därefter appliceras ultraljudsgel på huden och på proben för att kontakten mellan prob och mjukdelarna skall bli optimal.
Det är kontrasten mellan de olika nyanserna av vitt, grått och svart som skapar en bild som kan tolkas. Bilden visar momentant vilket gör att vi kan se hur till exempel hjärtat arbetar.
I samband med de flesta typer av ultraljudsundersökningar får djuren lugnande medel. När det gäller häst så är det främst för att hästen skall stå stilla under undersökningen. För smådjur så gör det att djuret slappnar av. Är det till exempel buken som ska ultraljudas så blir det en mycket bättre undersökning om
djuret inte ligger och spänner sig, rör sig eller flåsar mycket.