Hoppa till huvudinnehåll
Ögonlysning hund

Ögonlysningsdag

Är det dags för ögonlysning av din hund eller katt? Den 25e oktober och den 22a november kommer vår ögonmottagning att fokusera på ögonlysning. Du får ett proffsigt, effektivt och vänligt bemötande av vårt specialistteam.

Undersökning av hund

Vår operationsavdelning är väl utrustad med bland annat operationsmikroskop för avancerad mikrokirurgi samt utrustning för kataraktoperationer (grå starr). Vid ögonmottagningen finns även kompetens för ögonlysning (screening för ärftliga sjukdomar hos hund och katt) samt specialundersökningar såsom undersökningar av näthinnans och synbanornas funktion, t.ex. genom elektroretinografi (ERG) och visual evoked potentials (VEP).

 

Felväxande ögonhår

Distichiasis och ektopiska cilier är ögonhår som växer på fel sätt, antingen genom ögonlockskanten (distichiasis) eller genom slemhinnan på insidan av ögonlocket (ektopiska cilier)

distichiasis

Torra ögon

Torra ögon är en ögonsjukdom och uppstår när det är för lite tårar (kvantitativ KCS) eller om tårfilmen har för dålig kvalitét (kvalitativ KCS).

öga

Svårläkta hornhinnesår

Ett hornhinnesår, SCCED, utvecklas när delar av ytlagret (epitelet) blir skadat och det underliggande lagret (stromat) blir blottat.

Bild på hunds öga

Grå starr

Katarakt (grå starr) definieras som en gråskiftning i ögats lins.

Ögonklinik
Publicerad: 07 december 2022 - Sidansvarig: uds-komm@slu.se
Loading…