SLU-nyhet

Djursjukvård i Coronatider

Publicerad: 12 mars 2020
corona

Just nu måste vi alla hjälpas åt för att begränsa smittspridningen av covid-19. UDS har noggranna hygienrutiner och vårt djursjukhus är designat utifrån ett smittskyddstänk.

Det är otroligt viktigt att vi undviker en situation där många av våra medarbetare blir sjuka samtidigt. På denna sida uppdaterar vi löpande vår nuvarande status.

Rutiner - uppdaterat 23/3

• För tillfället hälsar vi inte genom att ta i hand eller kramas. Ett leende och ett "hej" går bra.
  • Om du har sjukdomssymptom eller sitter i hemkarantän be en vän eller närstående att komma in med ditt djur.
  • Vi tar max emot en person per smådjur/två personer per häst inne på kliniken. Behöver du undantag från detta, prata med oss om det.
  • Vi har ett högt tryck på smådjursakuten vilket stundtals medför längre väntetider.
  • Vi arbetar alltid med triagesystem där det sjukaste/mest skadade djuret går först. Att det är lugnt i väntrummet betyder inte att vi har det lugnt inne på djursjukhuset.
  • Behöver du besöka oss akut, ring oss så att vi vet att du är på väg.
  • Befinner du dig i en riskgrupp och är rädd för smitta? Ring till oss för att hitta en lösning för hur du ska bete dig om ditt djur måste besöka UDS.
  • Följ Folkhälsomyndighetens hygienråd för att minska smittspridningen.

Nuvarande status - uppdaterat 23/3

Vi, precis som de flesta verksamheter, är påverkade av covid-19 och har just nu en högre sjukfrånvaro än normalt.

För tillfället måste vi omfördela våra interna resurser för att kunna prioritera de mest sjuka och skadade djuren som kräver akut- och/eller intensivvård. Vi fokuserar på att ha tillräckligt med resurser under kvällstid och helger för att trygga att akut sjuka djur ska ha möjlighet att få vård utanför ordinarie arbetstider. Den här situationen betyder att vi måste boka om vissa planerade besök, om du blir berörd av detta så kommer du att bli kontaktad.

Vi är ett akutdjursjukhus och har öppet dygnet runt, året om. I närtid kommer vi att ha ett högt tryck på framför allt smådjursakuten vilket medför längre väntetider. Vi arbetar alltid med triagesystem där det sjukaste/mest skadade djuret går först. Att det är lugnt i väntrummet betyder inte att vi har det lugnt inne på djursjukhuset.

UDS ledningsgrupp och nyckelpersoner i verksamheten har avstämningsmöten varje morgon där vi går igenom aktuell status. Vi säkrar att vi har de resurser och det material som behövs för att bedriva djursjukvård. Vi samarbetar även med humanvården för att säkerställa att hygienmaterial används där det behövs mest och gör störst nytta.

Skulle något förändras som påverkar dig som djurägare så kommer vi att informera om det.

Tack för att du hjälper oss!