Sommarråd för hästägare

Senast ändrad: 20 januari 2025

Vad ska man som hästägare tänka på när man har sin häst på sommarbete? Här delar veterinär Maria Svensson sina betesråd.

Allmänna sommarråd

Ta av hästens järnskor bak för att undvika sparkskador på andra hästar. Under sommaren ser vi på UDS tyvärr en ökning av skalltrauman och käkskador, orsakade av sparkar från andra hästar. Många av dessa skador skulle kunna undvikas om bakskorna togs av på betshästarna.

Ha daglig uppsyn över din beteshäst. Vid behov ska du ha möjlighet att uppställa hästen.

Sköt om och rengör småsår så att de inte blir infekterade. Se till att ha koksaltlösning och kompresser hemma. Var mer restriktiv med starka desinfektionsmedel som kan skada vävnad och/eller är miljöskadligt.

Tänk på att extremvärme är jobbigt, speciellt för tunga hästar. Utöver riklig tillgång på vatten behöver hästarna mycket salt för att kunna reglera vätskebalansen när de svettas. När hästen ska arbeta behöver den vänjas långsamt vid arbete i värmen.

Vid huggormsbett , uppsök veterinär om det uppstår en kraftig svullnad.

Se upp med giftiga växter i hagen. Blomstrande hagar är en fröjd för ögat och den biologiska mångfalden, men det finns också växter som är giftiga och därmed olämpliga i beteshagen. Riktigt giftiga växter kan orsaka allvarliga förgiftningar redan i små mängder. Andra är skadliga först om hästen äter av växterna i stor mängd eller under en längre tid.

Läs mer om växter att se upp med i beteshagen på SVA:s webbsida. 

Insekter är en sommarplåga. Om insekterna blir för påfrestande behöver du kunna ta in hästen eller skydda den på andra sätt. Det är framför allt svidknott och fästingar som kan orsaka problem och leda till sommareksem respektive anaplasmos. Insektsbett orsakar irritation hos all hästar, men för de hästar som lider av sommareksem kan det innebära ett stort lidande.

Sommareksem

Vad är sommareksem? 

Sommareksem beror på överkänslighet mot ett protein i saliven från bitande insekter, framför allt hos svidknott. Symtom på sommareksem är att hästen kliar sig, ibland till den grad att det blir kala fläckar i päls och tagel. Huden blir sårig, svullen och förtjockad med sårskorpor. Ibland kan såren börja blöda och det finns risk att bakterier och svamp får fäste i såren som då kan bli rejält infekterade.

Hur kan man lindra sommareksem?

För att lindra sommareksem är det bra att minska exponeringen för insekterna. Detta kan göras genom ett skyddande eksemtäcke och genom att ta in hästen under natten eftersom knotten är mest aktiva i skymning och gryning. Man bör även undvika sanka hagar och helst låta hästen gå på torr, öppen och gärna vindutsatt mark under betet, där det är färre insekter.

Islandshästar lider oftare av sommareksem

Alla hästar kan drabbas av sommareksem men det finns en genetisk predisposition hos islandshästar, som gör att de oftare lider av sjukdomen. Speciellt importerade islandshästar kan drabbas oftare. Anledningen är att de inte har stött på svidknotten på Island. Hästarna med insektsallergi är i regel friska som föl. Sjukdomen uppkommer främst hos vuxna djur och blir ofta värre med tiden.

Anaplasmos

Anaplasmos är en fästingburen sjukdom som kan drabba hästar. Symtom på sjukdomen är:

  • nedsatt allmäntillstånd
  • nedsatt aptit och/eller törst
  • feber
  • vinglighet
  • gula slemhinnor
  • svullna ben.

Alla smittade djur får inte symtom. Kontakta veterinär om din häst får nedsatt allmäntillstånd hög feber, nedsatt aptit och törst. Sjukdomen behandlas med antiinflammatoriska preparat och vila och ibland med antibiotika.


Kontaktinformation

Hästavdelningen

Telefonnummer: 018-67 29 50

E-post: hast@slu.se

Öppettider: Alla dagar, dygnet runt.