SLU-nyhet

Tikar som ska paras eller insemineras sökes till forskningsprojekt

Publicerad: 21 december 2022
Kiwi som precis lämnat blodprov till studien. Vi tackar matte och Kiwi för bidraget till forskningen

Idag finns inget test som säkert kan bekräfta dräktighet hos hund med blod- eller urinprov. Hundar har nämligen ett hormonspel som är annorlunda jämfört med andra djurslag, vilket gör att en dräktig tik inte skiljer sig mycket från en icke dräktig tik.

I ett nytt forskningsprojekt kommer nivåerna av en mängd olika substanser i blod och urin hos tikar att undersökas, för att se om och i så fall hur dräktiga tikar skiljer sig från icke dräktiga tikar.

I samma projekt har forskarna möjlighet att titta på andra faktorer som är kopplade till varför en tik trots parning/inseminering inte blir dräktig. Dessa kan vara relaterade till inflammatoriska förändringar i livmodern och resorption av valpar tidigt i dräktigheten eller avvikande hormonnivåer.

Vilka kan delta i studien?

Tikar av alla raser som kan komma till UDS för progesteronprov i samband med parning/inseminering och även i samband med tidig dräktighetsundersökning kan delta. Tikar som deltar i studien får kostnadsfria besök (bestämning av dag för parning/inseminering samt ultraljudsundersökning).

Här kan du läsa mer om forskningsprojektet och hur deltagandet går till.


Kontaktinformation