Kontaktinformation
Smådjurskliniken, SLU Universitetsdjursjukhuset
tel. 018-67 26 80
smadjur@uds.slu.se
Information om öppettider
I semestertider är det många som reser med sina husdjur på olika sätt. Det är viktigt att tänka på trafiksäkerheten i samband med detta men också att få djuret att trivas så bra som möjligt under resans gång. Många djur tycker om att resa medan andra kan bli åksjuka eller allmänt oroliga. I vissa fall kan djuren gnälla, flämta eller jama hela resan, som då kan bli en påfrestande upplevelse.
Det finns en del att tänka på för att göra resandet med hund eller katt så behaglig och säker som möjligt. Här har vi samlat råd och tips runt detta. Längst ner på sidan hittar du råd för ett säkert båtliv.
Under bilfärd ska djuret transporteras fastspänt med säkerhetsbälte, eller i bur. Om djuret reser i framsätet ska krockkudden kopplas ur. Det finns olika regler kring transport av djur. Mer information finns under dessa länkar.
Res säkert med hunden (ntf.se)
Transportera hundar - Jordbruksverket.se
Transportera katter - Jordbruksverket.se
Många hundar och katter gillar att åka bil medan vissa tycker att det är obehagligt. Det kan finnas olika anledningar till att djur har problem med att åka bil. Vissa individer åker bara bil när det är dags för veterinärbesök, vilket potentiellt kan göra bilen till en signal för något obehagligt.
För andra är själva bilåkandet i sig en obehaglig upplevelse, och vissa är helt enkelt åksjuka. Nedan ger djurvårdaren och etologen Joline Zacharias på Smådjurskliniken sina råd för en bra bilresa med ditt djur och hur du kan hantera olika problem
Åksjuka är vanligast hos unga individer och växer ofta bort, men det finns en risk att det orsakar negativa associationer med bilåkningen om man inte är försiktig.
Åksjuka kan visa sig genom salivering, kräkning, diarré och trötthet/slöhet. Djuret kan även flåsa, flämta eller ha svårt att komma till ro, vilket är tecken på stress. Att djuret låter är vanligt vid stress, men kan även vara tecken på illamående. Det kan vara svårt att skilja på vad som är åksjuka och stress, och ibland är stressen orsakad av åksjukan. För en hund med separationsångest kan det också upplevas obehagligt att sitta själv i bakluckan när matte eller husse sitter i framsätet.
Har du en hund eller katt som är ovan vid bilåkning så behöver den oftast vänjas successivt, det gäller även valpar och kattungar. Första upplevelsen är viktig och kommer sätta tonen för framtida bilåkning. Så här kan du bilträna ditt djur:
Hundar och katter är individer och man får prova sig fram vad som passar det egna djuret!
Vid stark rädsla eller stress kan receptbelagd medicinering vara aktuellt. Inför medicinering krävs en veterinärundersökning. Det är inte optimalt att ordna detta precis innan resan, då reaktionen på preparat kan variera mellan olika individer. Var ute i god tid så ni har möjlighet att testa vad och vilken dos som fungerar för er hund eller katt.
Tänk på att aldrig lämna ett djur i en stillastående bil sommartid. Även vid måttliga temperaturer stiger värmen snabbt i bilen, och djuret kan drabbas av värmeslag som är ett livshotande tillstånd. Läs mer om Överhettning
Vid resa med andra färdmedel, som tåg eller buss, gäller i stort sett samma råd som för bilåkning. Träna först på korta resor och försök att göra resan så lustbetonad och behaglig som möjligt för djuret.
Många hundar och katter tycker om att vara ute på sjön medan andra tycker det är obehagligt att inte ha fast mark under fötterna. Motorljud eller segel som låter och rör sig kan verka skrämmande på vissa individer. Precis som med bilåkning är det bra att träna och låta djuret vänja sig, först vid båten när den ligger i hamn och sedan vid kortare turer till en början. Här är några saker att tänka på för en säker och behaglig båtresa med din fyrbenta familjemedlem.
Även djur kan drabbas av sjösjuka. Det kan visa sig genom att djuret dräglar, kräks, kissar, bajsar eller är allmänt oroligt. Förebyggande åtgärder är att vänja djuret succesivt vid båtturer, undvika att gå ut i hårt väder. Vid tillfällig sjösjuka finns läkemedel som kan förskrivas av veterinär efter klinisk undersökning.
Tänk på att det inte är tillåtet med hundar på alla platser som t.ex. skyddade öar, naturhamnar eller under häckningstid. Var uppmärksam på skyltning och lokala bestämmelser. På öar kan det finnas mycket huggorm. Huggormsbett kräver undersökning och behandling av veterinär men det kan ta tid att ta sig till närmsta veterinär om man befinner långt ut i havsbandet. Håll hunden i stillhet under resan dit, för att undvika att ormgiftet sprider sig i kroppen. Läs mer om ormbett
Det finns också ofta gott om fästingar på skärgårdsöar. Gör dagliga kontroller och plocka bort fästingarna. Använd gärna fästingskydd på ditt djur. Läs mer om fästingar
Smådjurskliniken, SLU Universitetsdjursjukhuset
tel. 018-67 26 80
smadjur@uds.slu.se
Information om öppettider