Fakta:
Statens veterinärmedicinska anstalt har mer information om salmonella. Läs mer http://www.sva.se
Här kommer viktig information om salmonella till dig som har katt. Om du misstänker att din katt har salmonella ska du kontakta oss via telefon.
Infektion med salmonellabakterier är en av våra mer kända och viktiga zoonoser, dvs. sjukdomar som överförs mellan djur och människa.
Infektion med salmonella är vanligt förekommande över hela världen, men inte så vanligt i Sverige.
Vintern 1999 påvisades det första salmonellautbrottet hos utekatter i Sverige. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) bedömde 1999 i samarbete med Folkhälsomyndigheten, att det fanns ett samband mellan fallen hos fåglar, katter och människor och att småfåglarna var den sannolika smittkällan. Salmonellainfektion har fortsatt årligen påvisats hos ett större antal katter och småfåglar under senvinter/vårvinterperioden då stora mängder småfåglar samlas kring fågelborden. En del av de fåglar som infekteras är också försvagade efter vintern, och dör av infektionen. Både självdöda och levande småfåglar samt deras avföring utgör en smittrisk för andra djur och människor.
Typiska symtom vid en kraftigare salmonellainfektion hos katt är feber, aptitlöshet, kräkningar och diarré. Diarrén kan vara blodig, och den drabbade katten kan snabbt bli mycket uttorkad. Riktigt sjuka katter kan dö till följd av sin infektion. Många katter får dock endast milda symtom som snabbt går över och en del katter visar aldrig några symtom. Katter tillfrisknar som regel på egen hand från en salmonellainfektion. En del katter blir dock som nämnts ovan allvarligt sjuka och de behöver understödjande veterinärvård, ibland under en längre tid. Det finns många olika sjukdomstillstånd som kan ge upphov till de symtom som beskrivits ovan och som vanligt måste veterinär uppsökas för undersökning och behandling om en katt visar symtom på sjukdom.
Källa: SVA
Statens veterinärmedicinska anstalt har mer information om salmonella. Läs mer http://www.sva.se
Information och aktuella öppettider för akutbesök och tidsbokning finns på www.universitetsdjursjukhuset.se.
Telefonnummer till smådjurskliniken: 018-67 26 80
E-post: smadjur@uds.slu.se