Kattvänlig klinik

Senast ändrad: 12 januari 2024
Katt som tittar upp. Foto

Universitetsdjursjukhuset vid SLU är en certifierad kattvänlig klinik (Cat Friendly Clinic) med guldstandard, vilket är den högsta certifieringen en klinik kan få. Det betyder att vi har utformat klinik och arbetssätt för att förbättra veterinärvården för katterna och minimera stressen före, under och efter besöket. För oss är det viktigt att din katt känner sig trygg hos oss!

Därför behövs en kattvänlig klinik

Katter skiljer sig mycket från hundar vad det gäller beteende, hantering och vårdbehov. Katter är vanedjur som är mycket känsliga för ljud, starka dofter och miljöombyten. Det medför att katter ofta blir mer stressade vid veterinärbesök än hundar blir. Stress försvårar den veterinära undersökningen, påverkar kliniska parametrar samt försvårar medicineringen och återhämtningen från sjukdom. Det är dessutom jobbigt för både katt och kattägare. Som en kattvänlig klink har vi gjort anpassningar för att katten ska känna sig lugn och trygg vilket förbättrar möjligheterna för ett snabbt tillfrisknande.

I bildspelet nedan syns några av de konkreta anpassningar vi har gjort.

Råd inför veterinärbesöket

Att besöka veterinären kan vara stressande för en katt, men det finns många saker du som djurägare kan göra inför besöket för att underlätta för katten.

Transportburen

Transportburar ska vara stabila, rymningssäkra och ge enkel åtkomst för både katt, kattägare och sjukvårdspersonal. Burar som öppnas upptill och är förstärkta med plast är utmärkta då de uppfyller alla nödvändiga krav, är enkla att rengöra och desinficera, samt tillåter inte att katten gömmer sig när man vill ha ut den ur buren.

Om du ska transportera mer än en katt ska de transporteras i separata burar för att undvika aggression. Om katterna kommer bra överens hemma kan burarna stå tillsammans.

Helst ska katten se buren som en del av möblemanget i sitt hemrevir så att buren inte blir en signal för en stressig resa. Buren får gärna införlivas i hemmet som ett av kattens sov-/viloområden på permanent basis, men om detta inte är möjligt kan det vara till hjälp att vänja katten vid den några dagar innan klinikbesöket. Att mata katten i buren hemma kan bidra till att skapa en positiv upplevelse för katten som är kopplad till transportburen.

Buren måste ha en bekant och lugnande lukt för katten. Man kan lägga lite kläder som doftar av kattens favoritperson eller någon filt eller handduk som katten har använt. Använd gärna Feliway® (www.feliway.se), en syntetisk motsvarighet till kattens egna ansiktsferomoner, som förmedlar en trygghetskänsla. Spraya Feliway spray i transportburens alla fyra hörn, samt mitt på golvet och vänta i 15 minuter innan katten introduceras.

Katter vill kunna gömma sig och att täcka över transportburen under resor, (till exempel med en handduk eller filt som katten är van vid) kan göra katten lugnare. Detta är också ovärderligt i väntrummet och när katten flyttas runt på kliniken. Det är bättre att täcka för en lättöppnad bur än att använda en transportbur med i huvudsak solida sidor och bara en liten öppning framtill. Det kan vara extremt svårt att få ut katten om den vill gömma sig eller är stressad.

Resan

Säkra transportburen i fotutrymmet bakom framsätet i bilen, eller med hjälp av säkerhetsbältet, för att se till att den står säkert och inte rör på sig. Det är också viktigt att säkerställa att buren inte står snett.

Kör försiktigt och försök att undvika höga ljud och musik! Prata lågt och lugnande med katten och var avslappnad – katter är väldigt duktiga på att känna av om deras ägare är spända.

Ta med extra filtar eller handdukar i händelse av en olycka (urin eller avföring i transportburen).

Hantera buren försiktigt och säkert. Till exempel bör du försöka undvika att buren studsar mot benen när du bär in den i kliniken och försök att täcka större delen av buren (kanske med en sida öppen) för att ge katten säkerhet och bekvämlighet.

Ankomst till djursjukhuset

Smådjursklinikens reception hittar du innanför huvudingången till Universitetsdjursjukhuset, gå fram till kassan och ta en kölapp. Gå sedan till ”katthörnan” som ligger precis bredvid butiken. Där finns filtar som du kan lägga över buren och där kan du sätta din katt på en stol eller pall medan du väntar på din tur i receptionen. Katter vill gärna sitta lite högt och ha möjligheten att gömma sig. Genom att placera kattburen på en uppmärkt plats och lägga en filt över buren, hjälper du till att minska stressen för din katt under vistelsen här hos oss. Filten följer med din katt under hela besöket och läggs sedan i tvättkorgen vid hemgång.

När det är din tur kan du låta katten sitta kvar i katthörnan medan du går fram till kassan för registrering. Du får sedan anvisning vart du ska gå med din katt. Vi har ett kattväntrum lite längre in i djursjukhuset och här kan du och din katt sitta i lugn och ro utan störande hundar medan ni väntar på er tur. Jourtid är det inre kattväntrummet stängt och du får då istället vänta i det yttre kattväntrummet, "katthörnan". 

Råd vid hemgång

Några bra saker att tänka på vid hemkomst:

  • Om katten normalt är ute, låta den vara inne några timmar efter att den kommer hem, så att du inte släpper ut den medan den fortfarande är stressad efter besöket och därför riskerar att springa bort.

  • Ge en mindre mängd mat vid första utfodringen. Om katten mår bra och inte kräks, så kan den få ett lite större mål efter några timmar. Vatten ska finnas tillgängligt hela tiden.

Om du har flera katter hemma:

  • Låt katten som kommer från kliniken få vara ensam i ett rum i några timmar. Den tar då upp lukten från omgivningen och blir mer bekant för de andra katterna.

  • Inledningsvis bör du låta katterna träffa varandra under uppsikt. Den främmande lukt som katten har med sig från kliniken kan skapa ett relationsproblem mellan katterna.

  • Om katterna inte accepterar varandra på en gång kan man behöva hålla dem separerade under flera dygn.

  • Använd Feliway, en syntetisk motsvarighet till kattens egna ansiktsferomoner, som förmedlar en trygghetskänsla. 

Vad innebär kattvänlig klinik med guldstandard?

Begreppet kattvänlig klinik, eller på engelska Cat Friendly Clinic (CFC), är framtaget av International Society of Feline Medicine (ISFM). Det är en certifiering av kliniker som har utformat mottagning och arbetssätt på ett optimalt sätt för katter. Universitetsdjursjukhuset vid SLU är en certifierad kattvänlig klinik med guldstandard, vilket är den högsta certifieringen en klinik kan få.

Kattambassadör på Universitetsdjursjukhuset

Universitetsdjursjukhuset blev certifierade som kattvänlig klinik i början av 2016 och vi arbetar ständigt med att blir bättre. Kattambassadör är veterinär Cecilia Tegner. Frågor angående detta program kan ställas till henne via receptionen.