Inälvsmask hos häst och viktiga åtgärder

Senast ändrad: 21 januari 2025
Häst som betar grönt gräs med himmel i bakgrunden. Foto.

Det finns ett antal inälvsmaskar, så kallat endoparasiter, hos häst. De orsakar olika grad av skada i kroppen.

De vanligaste besvären är kolik. Yngre hästar kan få hosta, raggig och glanslös päls, och även bli tunn över rygg och revben med bukighet.

Ett ökande problem är att flera inälvsmaskar är resistensa mot avmaskningsmedel. Det betyder att avmaskningen inte har effekt, då maskarna har utvecklat egenskaper som gör att de överlever avmaskningen. Det finns i nuläget inga nya avmaskningsmedel på väg. Det betyder att när de avmaskningsmedel vi har idag inte längre har effekt, så återstår endast andra åtgärder för att hantera maskinfektion.

Målet är att bromsa upp resistensutvecklingen så mycket som är möjligt för att ha kvar möjligheten att behandla de hästar som behöver det allra mest. Varje gång avmaskningsmedel används ger det ett tillfälle för maskarna att utveckla egenskaper för resistens så att de kan överleva nästa behandling. Därför bör varje avmaskning motiveras.

En effektiv åtgärd som kan användas i stället för avmaskning är att mocka hagarna 2 gånger per vecka. 

Hästens mag-tarmparasiter

I en skrift som publicerades 2022 kan du läsa om de vanligaste mag-tarmparasiterna hos häst under svenska förhållanden. Man går även igenom hur man förebygger och hanterar de problem som mag-tarmparasiter kan orsaka.

Skriften är resultet av ett samarbete mellan SLU, UDS, SVA, Hästhälsovården, Evidensia, Distiktsveterinärerna och Vidilab.

Läs mer om mag-tarmparasiter hos häst (pdf)

Parasitplan

Arbetet med att minska eller kontrollera smittan av inälvsparasiter hos hästarna utgörs av beteshygien och betesplanering tillsammans med riktad avmaskning.

Nedan följer kort information om de viktigaste endoparasiterna för häst samt de träckprover du som djurägare bör utföra. Detta utgör en viktig del i hanteringen för att minska smitta.

När du har analysresultat är du varmt välkommen att diskutera parasitplanen för året med oss! Vi behöver analysresultatet, och utifrån det kan diskussioner och rådgivning med riktad avmaskning göras mot rådgivnings- eller receptavgift.

Beteshygien och betesplanering

Tips för att minska smittan av parasiter på markerna och därmed i hästarna:

  • Skilj på vinter och sommarhagar
  • Mocka minst 2 gånger per vecka
  • Fodra inte direkt på marken
  • Sprid träcken en solig torr dag, så avdödas äggen av UV strålningen
  • Om träcken sprids en dag med mycket fukt och regn ger det motsatt effekt för äggen trivs i fukt
  • Riktmärke: max 3 hästar per hektar om åkermark, färre om naturbete
  • Skydda känsliga individer, såsom föl
  • Undvik att använda samma hage till fölen år efter år
  • Ston, föl och unghästar släpps på våren på parasitfria beten, beten med låg parasitsmitta eller där endast vuxna hästar har gått
  • Växelbeta med andra djurslag eller sambete med exempelvis får
  • Byt hage innan växtligheten är alltför nedbetad
  • Låt betet vila 1 år eller senarelägg utsläpp
  • Växla mellan slåtter och bete

Generellt om träckprover

Våren är den viktigaste tiden på året för att ta träckprov. Analysresultatet är grunden för kommande årets parasitplan. På hösten kan uppföljande träckprov användas för att utvärdera årets parasitplan. Beroende på hur inälvsmaskarna lever och i vilket stadium de befinner sig kan vi hitta dem vid olika tidpunkter via träckprov, eller inte. Det är viktigt att fråga efter rätt prov på våren och på hösten som en del i den grundläggande parasitplanen.

Träckprov på våren

Träckprov på våren bör tas i april-maj (när träden får ”musöron”). Då ska alla hästar analyseras för:

  • lilla blodmasken
  • stora blodmasken. Stora blodmasken är en av hästens mest skadliga inälvsparasiter. Det är framför allt på våren som vi kan förvänta oss att hitta äggen om hästen är smittad. Därför är det av yttersta vikt att fråga efter analys (odling) på våren. 
  • bandmask

Träckprov på hösten

Träckprov på hösten tas i september-oktober, då ska alla hästar analyseras för:

  • bandmask
  • lilla blodmasken
  • eventuellt stora blodmasken, men smitta med stora blodmasken från sommaren kommer inte visa sig på höstens träckprov då inga ägg släpps ut då. Det som kan påvisas är möjligen en smitta från förra sommaren.

Träckprov hos föl

Träckprov hos föl tas i januari-februari, då ska fölet analyseras för:

  • spolmask

Träckprov för att undersöka effekten

Träckprov för att undersöka effekten av avmaskningsmedel

Det är rekommenderat att ta täckprov med 2-3 års mellanrum alternativ när en ny häst (framför allt om den är importerad) kommer till stallet. Detta är för att undersöka effekten av avmaskningen. Då tas träckprov före avmaskning för jämförelse och 14 dagar efter avmaskning för att utvärdera resultatet. Vänta då med att släppa ut hästen till de andra hästarna eller på större marker tills resultaten har kommit och tolkats. Detta är för att undvika att sprida smitta med resistenta parasiter på markerna eller till andra hästar.   

Lilla blodmasken

Lilla blodmasken är hästens vanligaste inälvsmask. Den orsakar vanligtvis inte omfattande skador eller symtom. En liten mängd av lilla blodmasken kan sannolikt hjälpa till som konkurrens till andra och mer skadliga inälvsmaskar. Målet är att hålla smittan låg på markerna där hästarna är. För att göra det vill vi hitta individer som urskiljer stora mängder ägg som sprids på markerna och medför en ökad smitta för alla hästar som betar på marken.

Resistens är ett problem avseende lilla blodmasken. Vi har fåtal avmaskningsmedel med effekt mot lilla blodmasken kvar i Sverige idag.

Stora blodmasken

Stora blodmasken är en av de mest skadliga inälvsmaskarna hos häst. Den lever och förflyttar sig från hästens tarm via mindre kärl till krösroten, som är ett område med större blodkärl på väg till magtarmsystemet. Där lever inälvsmaskarna på blod från hästen. Förflyttningarna orsakar skador, inflammation och risk för tromber. Som följd kan förflyttningarna även orsaka kolik. Därför är det viktigt att veta om hästen har stora blodmasken.

Målet med parasitkontrollplanen är att eliminera stora blodmasken.

Bandmask

Det finns flera bandmaskar hos häst. Det finns framför allt en som kan orsaka skada och möjligen kolik. Om bandmask påvisas i träckprov rekommenderas vanligtvis avmaskning.

Mer om spolmasken

Spolmask är fölets och unghästens inälvsmask. Efter två års ålder har de flesta hästar ett eget immunförsvar mot spolmask. Därför är det ovanligt med spolmask i ett senare stadie i hästens liv. Vid massiv spolmaskinfektion finns risk för förstoppning av spolmaskarna, vilket kan utvecklas till en mycket allvarlig kolik.

Resistens är ett stort problem relaterat till spolmask. Det finns få avmaskningsmedel med effekt mot spolmask idag. Risken är stor för ny resistens med sviktande behandlingseffekt för det enda avmaskningsmedel vi har kvar mot spolmask.

Fakta:

Att mocka hagen 2 gånger per vecka minskar kraftigt antalet larver som utvecklas på marken och därmed infekterar hästarna. Det är effektivare än avmaskning.

Tack för att du bidrar till att bromsa resistensutvecklingen! 


Kontaktinformation

Ambulatoriska avdelningen

Du når oss på telefon 018-67 29 90.

Aktuella tider för akutbesök och tidsbokning finns på www.universitetsdjursjukhuset.se.