Besiktning av häst inför köp och försäljning

Senast ändrad: 01 mars 2017

Till dig som ska besiktiga häst inför köp eller försäljning på UDS hästklinik.

Häst på Universitetsdjursjukhuset

Följande dokument ska skrivas ut, fyllas i och medtagas då din häst ska besiktas inför försäljning:

Beställning av besiktning
Djurägarinformation inför besiktning

 

Röntgen i samband med besiktning. 

Vid en besiktning görs en noggrann klinisk undersökning av hästen i vilken det ingår en rörelsekontroll med böjprov, veterinären känner igenom hela hästen, lyssnar på hjärta och lungor, kontrollerar ögon, tänder osv. Dessutom vill man ibland även göra en utökad besiktning genom att tex röntga hästen.

Vi på UDS tror på att ge varje häst en individuell bedömning och anpassad utökad undersökning där man utgår ifrån hur gammal hästen är, dess ras, tidigare och framtida användningsområde och eventuella fynd vid den kliniska besiktningen. Vi har därför inga färdiga paket för ” Besiktningsröntgen”. Vad som eventuellt ska röntgas kommer ni, tillsammans med besiktigande veterinär fram till.

Anledningen till att vi väljer att jobba på det viset är att både vår erfarenhet och vetenskapen visar att man vid mer standardiserade besiktningsröntgenundersökningar ofta hittar fynd, vars framtida betydelse för hästen är mycket svårt att bedöma. Vi vet att många röntgenfynd kanske aldrig någonsin kommer orsaka hästen bekymmer. Dessutom finns det stor risk att vi också missar fynd som kanske har stor betydelse därför att inte just de bilderna ingår i undersökningen. Man ska också vara medveten om att röntgen bara visar skador i hästens skelett eller i vävnad som blivit mineraliserad (t.ex. pålagringar). Skador i hästens mjukdelar syns inte och därmed är inte en röntgenundersökning en garanti för att hästen är frisk och kommer att hålla för det den är tänkt till.

Självklart är vi öppna för diskussioner och lyssnar på era önskemål kring vad ni vill att vi gör med er häst.


Kontaktinformation

Vid akutfall ring hästkliniken på tel: 018-67 29 50.
Akutmottagningen har öppet dygnet runt året om.
Vänligen ring innan och meddela att ni kommer.

Tidsbokning Tel: 018-67 29 50 (kl. 8:00 - 16:00) 

Hästkliniken
Universitetsdjursjukhuset vid SLU
Ultunaallén 3C
Box 7040
750 07 Uppsala

Epost: hastkliniken@uds.slu.se 

Sidansvarig: hanna.backstrom@uds.slu.se