Ultraljud

Senast ändrad: 26 maj 2017
Ultraljud_hjärta_häst300.jpg

På Bilddiagnostiska kliniken tar vi emot patienter för ultraljudsundersökning både internt från djursjukhuset och från remitterande kliniker.   Till oss kan du också komma för dräktighetsundersökning av din katt eller hund - utan förestående remiss. Kontakta oss på vår telefontid, eller skicka ett mail för att boka en tid.

Ultraljudsmaskinerna vi använder är av samma typ som används på humansjukhusen, men är optimerade för den typ av undersökningar som utförs på djur. Till skillnad från röntgen kan man med ultraljud närmare undersöka olika mjukdelar, leder och strukturer. Ultraljud är helt ofarligt för djuret.

Inför ultraljudsundersökningen rakas, tvättas och appliceras ultraljudsgel på området som ska undersökas. Det görs för att få en god kontakt mot huden och därmed en bra bild vid undersökningen.

I samband med de flesta typer av ultraljudsundersökningar får djuren lugnande medel – detta för att få ett så bra resultat som möjligt av undersökningen och för att minska stressen för djuret. Undantag är ultraljud av hjärtat då djuret bör vara helt vaken. Dessa ultraljud utförs i första hand av veterinärer som arbetar specialiserat med hjärtsjukdomar på smådjurs-respektive hästkliniken. Vid dräktighetsundersökning av smådjur ges inget lugnande.

Mer om ultraljud som metod

Alla vävnader i kroppen som innehåller vatten som urinblåsa, njurar, gallblåsa och blodkärl kan undersökas med ultraljud. Vid en ultraljudsundersökning skickar ultraljudsproben ut högfrekventa ljudvågor som reflekteras tillbaka till proben och med hjälp av datorn skapas sedan en rörlig bild som kan ses på en bildskärm. Hårda vävnader som t.ex. ben avger störst eko och är vita på bilden, mjukvävnader är grå och prickiga. Vätskor (t.ex. urin i urinblåsan) ger inga ekon och är därför svarta.

Ultraljud kan heller inte passera genom luft. Varje hårstrå innehåller luft och det är anledningen till att vi klipper och tvättar området som skall undersökas. Därefter appliceras ultraljudsgel på huden och på proben för att kontakten mellan prob och mjukdelarna skall bli optimal.

Det är kontrasten mellan de olika nyanserna av vitt, grått och svart som skapar en bild som kan tolkas. Bilden visar momentant vilket gör att vi kan se hur t.ex. hjärtat arbetar.

I samband med de flesta typer av ultraljudsundersökningar får djuren lugnande medel. När det gäller häst så är det främst för att hästen skall stå stilla under undersökningen. För smådjur så gör det att djuret slappnar av i sin buk och och resultatet av undersökningen blir mycket bättre.

Fakta:

Universitetsdjursjukhuset är det enda djursjukhuset i Sverige som har europeiska specialister i bilddiagnostik i sitt dagliga arbete. Vi har många internationella kontakter och ofta utländska veterinärer som besöker eller arbetar hos oss. Våra sköterskor/röntgentekniker är specialiserade och arbetar enbart med bilddiagnostik.


Kontaktinformation

Bilddiagnostiska kliniken har öppet vardagar kl. 8.00-16.30.

Tel.018-67 21 97, telefontid 9.30-12.15.

Fax: 018-67 29 55

Epost: bilddiagnostik@uds.slu.se              

Leveransadress:
Bilddiagnostiska kliniken, UDS
Box 7040
750 07 Uppsala        

Sidansvarig: hanna.backstrom@uds.slu.se