DT (datortomografi)

Senast ändrad: 26 april 2017
DT_hund300.jpg

Datortomografi (DT) är datorstyrd skiktröntgen. Det är en särskild form av röntgen som skapar mycket detaljerade bilder av kroppen och dess organ. På UDS genomförs undersökningar av såväl smådjur som hästar.

Många användningsområden

Datortomografi är ett bra sätt att snabbt och detaljrikt kartlägga eller fastställa olika sjukdomar och skador. Ultraljud, magnetkamera (MRT) och datortomografi kompletterar i vissa fall varandra och därför kan flera av dessa metoder användas vid undersökningen.
En datortomografiundersökning kan behövas vid en mängd olika tillstånd till exempel vid ett trauma, skelett- och ledskador, näshåleproblem men även undersökning av hals, bröstkorg och buk avseende tumörer, infektioner och kroniska sjukdomar för att nämna några tillstånd.

Vid frakturfrågeställningar kan en DT-undersökning vara till stor hjälp för kunna göra en rimlig prognos vid olika typer av frakturer och i planering av operation.

Bilddiagnostik.jpg

DT av häst

UDS är ett av få ställen i Sverige som har möjlighet till DT-undersökning av häst. För hästar är kameraöppningen, som mäter 78 cm, en begränsande faktor. Undersökningar av skalle och nedre delen av benen är de vanligaste undersökningsområdena.

Bilddiagnostiska kliniken har öppet vardagar kl. 8.00-16.30.

Tel.018-67 21 97, telefontid 9.30-12.15.

Epost: bilddiagnostik@uds.slu.se

Leveransadress: